top of page

Wat is de oorzaak van de meeste voorkomende aandoeningen?

Bijgewerkt op: 15 aug. 2023



Bij Praktijk LIJF zien we klanten met diverse klachten. Denk aan mensen met chronische pijnklachten, Diabetes type II, chronische vermoeidheidsklachten maar ook de burn-out of depressie zijn veel voorkomende klachten.

Vaak hebben deze klanten een overeenkomstig probleem: ze hebben bijna allemaal te maken met een laaggradige ontsteking. Maar wat is nou precies zo’n laaggradige ontsteking?


Wat is een laaggradige ontsteking

Een laaggradige ontsteking (in het Engels wordt dit een Low Graded Inflammation genoemd, LGI) is een milde ontsteking. Deze is nauwelijks aantoonbaar in het bloed. Bij een LGI is ons immuunsysteem eigenlijk continu een klein beetje geactiveerd. Dit is een strategie van ons lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich moeilijk kunnen vermenigvuldigen.


Wat is de oorzaak van een laaggradige ontsteking?

Normaliter wordt het lichaam beschermd door barrières. Bijvoorbeeld de huid of de darm. Zij beschermen ons tegen indringers (schadelijke stoffen of ziektemakers) Ze zorgen er dus voor dat alle stoffen die niet in het lichaam thuishoren gefilterd worden. Ze beschermen ons tegen giftige stoffen en ziektes. Helaas is het zo dat onze huidige leefstijl (met chronische stress, ongezonde voeding, allerlei gifstoffen) er toe geleid heeft dat deze barrières verhoogd doorlaatbaar geworden zijn. Ze worden als het ware “lek”. We noemen dit ook “lekke barrières”.

Het gevolg hiervan is dat er ook schadelijke stoffen in onze bloedbaan terecht komen.

Laten we bijvoorbeeld eens naar de darm kijken:

Als onze darm verhoogd doorlaatbaar is, lekken er onder andere bacteriële resten uit de ontlasting in onze bloedbaan. Hierdoor wordt ons immuunsysteem geactiveerd. We krijgen een immuunreactie.

De sterkte van deze immuunreactie wordt bepaald door de situatie van deze persoon. Er wordt een kosten - baten analyse gemaakt. Een hevige reactie van het immuunsysteem kan namelijk ook schade aanrichten, zeker als deze reactie niet op tijd gestopt kan worden. Het lichaam moet dus eerst zeker weten dat hij deze reactie kan stoppen.

Soms kiest het lichaam voor een milde immuunreactie, in plaats van een hevige, omdat het bijvoorbeeld niet in staat is deze reactie op tijd te beëindigen. De laaggradige ontsteking.

Het is een soort oplossing van ons lichaam die ervoor zorgt dat ziekteverwekkers zich moeilijk kunnen vermenigvuldigen en daardoor dus weinig schade aan kunnen richten. Maar… omdat het slechts een milde reactie is worden de ziekteverwekkers dus niet gedood.


Wat is het gevolg hiervan?

Als onze barrières langere tijd “lek” zijn en er dus continue ziekteverwekkers aanwezig zijn in ons bloed is dus het gevolg dat ons immuunsysteem continu geactiveerd is. We spreken dan van een chronische ontsteking. (Dit gaat overigens vaak gepaard met insulineongevoeligheid, insulineresistentie.)

Als dit probleem van korte duur is lost het lichaam dit vanzelf weer op. Echter, als dit niet het geval is en is er langdurig sprake van lekke barrières en daarmee langdurig laaggradige ontstekingen dan leidt dit tot diverse klachten. Denk aan: pijnklachten, vermoeidheidsklachten, slaapproblemen of niet kunnen afvallen. Maar ook de bekende welvaartsziekten zoals: Diabetes type II, aderverkalking, hoge bloeddruk, botontkalking, darmaandoeningen, Alzheimer, Parkinson, reumatoïde artritis, beroertes en ga zo maar door.






Ben blij met koorts!

Koorts is in tegenstelling tot een laaggradige ontsteking een heftige immuunreactie. Zoals we net gezien hebben zorgt de laaggradige ontsteking ervoor dat ziektekiemen zich moeilijk kunnen vermenigvuldigen. Koorts daarentegen zorgt dat deze ziektekiemen daadwerkelijk gedood worden! Je kunt een laaggradige ontsteking dus zien als een soort noodoplossing terwijl koorts een echte oplossing is. Door het ontwikkelen van koorts wordt de laaggradige ontsteking beëindigd. Geweldig dus!

Er zijn echter wel een aantal stoffen noodzakelijk om de immuunreactie te kunnen remmen. Je wilt namelijk ook dat het een keertje stopt. Omega 3 vetzuren, magnesium en vitamine D zijn de belangrijkste stoffen hierbij. Koorts krijgen is dus uitermate gezond. (Je kunt je dus direct de vraag stellen of het dan wel zo zinvol is om medicatie te gebruiken die koortsverlagend werkt…)

Heb jij nooit koorts? Hmm… wellicht is er bij jou sprake van een laaggradige ontsteking.


Welke voedingsmiddelen wil je het liefst vermijden?

Er zijn veel voedingsmiddelen die een laaggradige ontsteking kan aanwakkeren of verergeren. Hieronder de belangrijkste samengevat:


  • Alle bewerkte voedingsmiddelen (Producten die in een fabriek gemaakt zijn)

  • Omega 6 vetzuren en transvetten. De zogenaamde “verkeerde vetten” (Zonnebloemolie, frituurvet, maisolie etc. Alle hardgemaakte vetten uit de fabriek zoals in bijv. margarines, koekjes en snacks.

  • Vlees en zuivel (Zoek maar eens iets op over Neu5Gc)

  • Glutenhoudende granen (Tarwe, gerst, spelt, rogge, kamut)

  • Alle vormen van suikers en snelle koolhydraten

  • Te veel alcohol en koffie


Wat moet ik hiervan onthouden?

Kort samengevat:

Lichaamsbarrières (zoals de huid en de darm) zijn er om rotzooi buiten ons lichaam te houden. Ze beschermen ons o.a. tegen gifstoffen en ziekteverwekkers. Onze leefstijl zorgt er echter voor dat onze barrières lek worden. Ze kunnen hun functie niet meer goed uitvoeren en als gevolg daarvan komen er gifstoffen of ziekteverwekkers in onze bloedbaan terecht. Dit zorgt ervoor dat ons immuunsysteem geactiveerd wordt. Afhankelijk van ieders lichaam wordt er de keuze gemaakt voor een milde of een heftige immuunreactie. Een heftige immuunreactie vindt alleen plaats wanneer je deze ook op tijd weer kunt beëindigen. Als het lichaam hier niet toe in staat is zet het een soort noodoplossing in: de laaggradige ontsteking. Dit is geen directe oplossing voor het probleem maar zorgt er wel voor dat ziekteverwekkers etc minder kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.

Wanneer onze barrières constant lek zijn en daardoor ons immuunsysteem continu geactiveerd is leidt dit na verloop van tijd tot diverse welvaartsziekten.

Koorts zorgt voor het beëindigen van een laaggradige ontsteking. Je krijgt echter pas toestemming om koorts te ontwikkelen als er ook voldoende stoffen aanwezig zijn om deze immuunreactie te kunnen controleren. Denk hierbij aan de omega 3 vetzuren, magnesium en vitamine D.

Weet dat als je regelmatig voedingsstoffen eet die laaggradige ontstekingen bevorderen dat je risico op chronische ziekten significant toeneemt. Ons advies: maak bewuste keuzes!




115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page